Wykonanie
Takie śniadanie mogłabym jeść codziennie. Proste w wykonaniu placuszki owsiano - orkiszowe z dodatkiem
kakao. Niskokaloryczne i bogate w błonnik, aminokwasy oraz witaminy. Placuszki przygotujecie w kilkanaście minut.To wspaniała alternatywa dla oklepanych kanapek czy każdego innego śniadania, które zjadamy w tygodniu "w biegu". Chociaż w weekend polecam oderwać się od zwyczajnych śniadań i przygotować coś wyjątkowego :) Ten przepis z pewnością do takich należy :)Bardzo polecam z kremowym
serkiem przepis tutaj - klik oraz dodatkiem ulubionych
owoców. Pyszności!Składniki:Na placuszki (wyszło mi 5 sztuk nieduzych placuszków o średnicy około 7 cm)2 łyżki
płatków owsianych górskich1 średniej wielkości
jajko1,5 łyżki
serka homogenizowanego naturalnego1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao1 płaska łyżka
mąki orkiszowejkilka kropel
oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni przed smażeniemDodatki do placków:Kremowy
serek z
jogurtu greckiego - Labneh - kilka łyżekłyżeczka
soku z cytryny1
jabłkoszczypta
cynamonuPrzygotowanie:Placki:
Płatki zalać odrobiną wrzątku. Wymieszać i odstawić do napęcznienia i przestudzenia
Jajko ubić aby podwoiło swoją objętość.Do
jajkoa dodać
serek homogenizowany. Wymieszać.Wsypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao. Wymieszać
łopatką.Dodać
płatki. Upewnić się że
płatki dość ostygły - jeśli będą za gorące to zrobią nam jajecznicę.Wymieszać.Na patelnię wlewamy odrobinę
oleju i rozcieramy ręcznikiem papierowym. Podgrzewamy. Na gorącą patelnię wylewamy nieduże porcje ciasta by uformować małe placuszki. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.Jeżeli chcemy zrobić więcej placków to patelnię po każdej porcji należy umyć - mała ilość
oleju mogłaby się zacząć przypalać, a wtedy nie jest już zdatna do użytku.Gotowe placuszki przekładamy:placek
serek kremowytarte na grubych oczkach
jabłkoszczypta
cynamonuI tak układamy dowolną ilość warstw. Wierzch udekorowałam
jabłkiem pokrojonym wedle pomysłu, jaki kiedyś wpadł mi w oko gdzieś w internecieSmacznego!
