Wykonanie
Spód:250 g
mąki (pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego (lub 120 g
masła i 30 g
smalcu lub
margaryny)1 płaska łyżeczka
soli morskiej1
jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej
wody)Nadzienie:4
jajkasól i świeżo zmielony
pieprz100 - 125 g
sera camembert1/3 szklanki (80 ml)
śmietanki kremowej 30%125 g
wędzonego łososia (smaczny jest
łosoś wędzony na gorąco) lub
świeżego łososia, rozdrobnionego1
gruszka1 łyżka
soku z cytrynyrukolaSpód:Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę
masło oraz
sól. Rozcierać palcami
masło z
mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać
jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta (nie będzie potrzebne do tego przepisu lub zachować na wierzch tarty i zrobić z niego kratkę z przeplatanych pasków). Resztę rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Piekarnik nagrzać do 190 stopni . Formę z
ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki
jabłek,
suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Nadzienie:Do większej miski wbić
jajka, doprawić
solą i
pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce
ser camembert,
śmietankę 30%, wymieszać i odstawić.
Łososia rozdrobnić,
gruszki pokroić na cienkie półplasterki i skropić je
sokiem z cytryny. Różowy
pieprz rozetrzeć,
rukolę opłukać.Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki
łososia i
gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować
rukolą.