ßßß Cookit - przepis na Velouté de tomates au basilic (Krem z pomidorów i bazylii)

Velouté de tomates au basilic (Krem z pomidorów i bazylii)

nazwa

Wykonanie

Velouté de tomates au basilic (Krem z pomidorów i bazylii)
Krem z pomidorów wpisuję na listę moich ulubionych zup !
A dlaczego ?
Przekonajcie się sami.
Zapraszam do przyrządzenia słonecznej przystawki.
Składniki:
500 g świeżych i dojrzałych pomidorów (najlepiej w sezonie)albo pomidorów pelati z puszki
1 garść świeżych liści bazylii
3 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
1 garść startego parmezanu
250 ml wywaru warzywnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, następnie posiekane liście bazylii oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Dodać cukier, ser. Podlać wywarem warzywnym. Przyprawić solą, pieprzem, gotować około 10-15 minut. Zmiksować całość. Podając na talerzach dodać starty ser, ozdobić świeżymi liśćmi bazylii oraz skropić dobrą aromatyczną oliwą z pierwszego tłoczenia. Doskonale smakuje jako chłodnik.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/05/veloute-de-tomates-au-basilic-krem-z.html