Wykonanie
Od zawsze wiedziałam, że proste jedzenie jest najlepsze. Tak też było w tym przypadku, kiedy to znalazłam pomysł na dzisiejszą chińską roladę. Nie wiedziałam, jak ją nazwać, więc jest tak jak jest - jeśli wpadnie Wam do głowy jakaś inna nazwa, piszcie w komentarzu :)Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie.
'chińska rolada'Składniki:* ciasto:- 16 łyżek
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- 0,5 szklanki
oleju- 2
jajka- szczypta
soli* farsz:- 0,5 kg
mięsa mielonego (użyłam drobiowego)- 0 , 5 kg mieszanki chińskiej- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego
imbiru-
papryczka chilli wg smaku-
sól,
pieprz* sos:- 3 łyżki
sosu sojowego- 3 łyżki
octu ryżowego (lub
soku z cytryny)- 3 łyżki
ketchupu- 2 łyżeczki
cukru- 200 ml
wody- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej* dodatkowo:- 150-200g startego
żółtego seraSkładniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę.Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut.W międzyczasie na 1 łyżce
oleju podsmażyć
imbir,
czosnek i
cebulę na złoty kolor. Dodać
mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw.Z
sosu sojowego,
octu ryżowego,
cukru i
ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do
mięsa a połowę zostawić.
Mięso dokładnie wymieszać.Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać
startym serem. Wyłożyć
mięso, zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego
boku). Położyć zamknięciem ku blaszce. Zapiekać kolejne 20-30 minut.Patelnię po
mięsie ponownie ustawić na ogniu, dodać pozostały sos. Przesmażyć. Doprawić wg smaku. W wodzie rozpuścić
mąkę ziemniaczaną i wlać do sosu. Gotować do zagęszczenia.Roladę, po upieczeniu kroić na plastry i podawać z przygotowanym sosem i ulubioną surówką.Smacznego!
*pomysł na potrawę znalazłam na yt.