Wykonanie
Moje pierwsze w życiu kotlety z
soczewicy i
powiem Wam, że je uwielbiam. Zaserwowałam je na niedzielny obiad z masą surówek i mizerią. Nawet nie brakowało mi
mięsa w tym obiedzie. Wiadomo, że
soczewica zawiera sporo
białka, więc idealnie zastępuje
mięso.Zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Bogata w błonnik, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto
soczewica obniża poziom złego cholesterolu i równoważy poziom
cukru we
krwi.Osoby dbające o wagę ciała mogą ją jeść bezkarnie – zawiera znikome ilości tłuszczu i jest niskokaloryczna.Zatem spróbujcie kotlety z
soczewicy i sami się przekonajcie, że są smaczne. Ja je włączam do rodzinnego menu :)

'kotlety z soczewicy'Składniki: (na 8 kotletów)- 1 szklanka
suchej soczewicy (czerwonej)- 1,5-2 szklanki
wody- 1
jajko- 1 średnia
cebula- 2 łyżki
bułki tartej/otrębów- 2 łyżki posiekanego koperku/natki
pietruszki-
przyprawy wg smaku-
sól
Soczewicę zalać
wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka (mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić.Ugotowaną
soczewicę ostudzić.
Cebulę drobno posiekać. Do
soczewicy dodać
jajko, bułkę/otręby,
cebulę i ulubione
przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym
oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów, ponieważ może być problem z ich przewracaniem). Przewracać dopiero, jak jedna strona się porządnie podsmaży.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!

