Wykonanie
Jeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej
jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest
czekoladowy jabłecznik z
budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :)
'czekoladowy jabłecznik z budyniem'Składniki:* ciasto:- 1 opakowanie masła (200g)- 2 szklanki
mąki- 3 łyżki
kakao- 2
jajka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3/4 - 1 szklanka
cukru- 2 łyżeczki
cynamonu* masa
jabłkowa:- 10 średniej wielkości
jabłek- 1 łyżeczka
cynamonu- 1-2 łyżki
cukru* masa budyniowa:- 2 budynie
waniliowe- 750 ml
mleka-
cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu)
Ciasto:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1
jajku, cały czas miksując. Następnie dodać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
cukier,
cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce.Masa
jabłkowa.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać
cukier i
cynamon. Wymieszać.
Jabłka wyłożyć na
czekoladowy spód.Masa budyniowa:Budynie ugotować w
mleku. Wyłożyć na
jabłka.Drugą część
czekoladowego ciasta,wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na
budyń.Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C.Smacznego !