Wykonanie
Obiecane wczoraj wspomnienie lata - ucierane ciasto z
truskawkami. Ciasto jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję :) Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu :) Połączenie puszystego ciasta i
truskawek (lub innych
owoców) - co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej
truskawek :)
'ucierane ciasto z truskawkami'Składniki:- 4
jajka- 1,5 szklanki
cukru (jeśli robimy bez
owoców to 1 szklanka)- 100g
masła- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3/4 szklanki
jogurtu naturalnego-
truskawki (użyłam mrożonych)
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone
masło. Wymieszać. Następnie dodać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
jogurt.Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego
masłem i wyspanego
mąką lub
bułką tartą, prodiża.Ułożyć
truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy
śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać
cukier wymieszany z
cynamonem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 50 min. Do ciasta można zajrzeć dopiero po 30 minutach pieczenia, nie wcześniej, bo ciasto opadnie.Prodiż: piec jak w piekarniku :) Zajrzeć po 30 minutach i sprawdzić stan upieczenia ciasta. Pieczemy do twz "suchego patyczka".Po wyjęciu z piekarnika, obsypać
cukrem pudrem.Smacznego!