Wykonanie
Przepis z małymi zmianami z tej strony.Składniki:2 czubate szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodkie szarlotki)250 g
masła3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier wanilinowyokoło 1,5 kg
jabłekWszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Większą część (2/3) wyłożyć na dnie tortownicy (można rozwałkować lub wylepić palcami) a mniejszą (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku z odrobiną
wody przez okolo 15 minut.
Jabłka wyłożyć na ciasto w tortownicy i na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut, aż się ciasto ładnie zarumieni. Po wystudzeniu ciasto można posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)