ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki z makiem i dżemem truskawkowym

Ślimaczki z makiem i dżemem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis z Moje Wypieki.
Składniki:
450 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
180 ml mleka
2 jajka
60 g masła, roztopionego
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
masa makowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x25 cm, wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę makową. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Roladę pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut do złotego koloru. Po przestudzeniu polukrować.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/05/slimaczki-z-makiem-i-dzemem-truskawkowym.html