ßßß
Przepis z tej strony.Składniki na 8 dużych choinek:150 ml mleka40 g roztopionego masła300 g mąki pszennej7g drożdży suchych1 łyżki cukru8 g cukru wanilinowego1 białko1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaMleko wymieszać z masłem, mąkę z drożdżami, połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło i podzielić na 8 kawałków. Trójkąty ponacinać tworząc gałązki i zgniatać je palcami. Gotowe choinki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Smacznego! :)