Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki na 8 dużych choinek:150 ml
mleka40 g roztopionego
masła300 g
mąki pszennej7g
drożdży suchych1 łyżki
cukru8 g
cukru wanilinowego1
białko1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mleko wymieszać z
masłem,
mąkę z
drożdżami, połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło i podzielić na 8 kawałków. Trójkąty ponacinać tworząc gałązki i zgniatać je palcami. Gotowe choinki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem z
mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Smacznego! :)