ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka na rukoli w towarzystwie młodych ziemniaczków

Polędwiczka na rukoli w towarzystwie młodych ziemniaczków

nazwa

Wykonanie

Polędwiczka na rukoli to moja druga propozycja (Kolacja) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013).
Składniki dla 4 osób:
1 polędwiczka wieprzowa
2 garści rukoli
mały słoiczek kaparów
oliwa
15-20 małych młodych ziemniaczków
koperek do posypania
4 pomidory
kiełki brokuła
Z ziemniaczków zeskrobać młodą skórkę i gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić polędwiczkę na plasterki grubości około 1-2 cm, lekko rozbić i posolić z dwóch stron. Polędwiczki polać 1-2 łyżkami oliwy i odstawić. Koperek drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki.
Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć kapary. Obok rukoli ułożyć pokrojone pomidorki. Około 5-10 minut przed końcem gotowania ziemniaków smażyć polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.
Polędwiczki przełożyć na rukolę, ozdobić kiełkami. Ugotowane ziemniaczki przełożyć na talerz i posypać koperkiem.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/06/poledwiczka-na-rukoli-w-towarzystwie.html