Wykonanie
Polędwiczka na
rukoli to moja druga propozycja (Kolacja) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013).Składniki dla 4 osób:1 polędwiczka wieprzowa2 garści
rukolimały słoiczek
kaparówoliwa15-20 małych
młodych ziemniaczków
koperek do posypania4
pomidorykiełki brokułaZ ziemniaczków zeskrobać
młodą skórkę i gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić polędwiczkę na plasterki grubości około 1-2 cm, lekko rozbić i posolić z dwóch stron.
Polędwiczki polać 1-2 łyżkami
oliwy i odstawić.
Koperek drobno posiekać,
pomidory pokroić w ósemki.Na talerzu ułożyć
rukolę, na to wyłożyć
kapary. Obok
rukoli ułożyć pokrojone
pomidorki. Około 5-10 minut przed końcem gotowania
ziemniaków smażyć
polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.
Polędwiczki przełożyć na
rukolę, ozdobić
kiełkami. Ugotowane ziemniaczki przełożyć na talerz i posypać
koperkiem.Smacznego! :)