Wykonanie
Krewetki tygrysie z proscco zapieczone na złoto z
czosnkiem pod
parmezanem na spaghetti aglio
olioPyszne, złote, chrupiące i aromatyczne
krewetki, do tego spaghetti ugotowane al dente, pełne aromatów
czosnku,
oliwy z oliwek,
parmezanu, świeżo mielonego
pieprzu i zielonej
natki pietruszki. Do tego lampka zimnego prosecco i jestem w niebie!
Dla 4 osób przygotuj:1 kg surowych mrożonych oczyszczonych
krewetek tygrysich3 ząbki
czosnku2 garści świeżo startego
parmezanu1/3 szklanki
oliwy z oliwek1/2 szklanki prosecco (
wytrawnego wina musującego)świeżo mielony
pieprzsól na spaghetti aglio
olio przygotuj:1 garść świeżo startego
parmezanu1 garść posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 opakowanie spaghettisół, świeżo mielony
pieprzRozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji z grillem od góry i termoobiegiem. Wstaw osoloną
wodę na
makaron.
Krewetki wrzuć do dużego naczynia żaroodpornego. Posiekaj drobno 3 ząbki
czosnku i dodaj je do
krewetek. Polej całość
oliwą, dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem, następnie całość wymieszaj. Dodaj prosecco i wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obsyp
krewetki parmezanem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Gdy
krewetki będą się piekły przygotuj spaghetti aglio
olio. Ugotuj
makaron według przepisu na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania, odcedź
makaron pozostawiając 1 chochlę
wody z gotowania
makaronu.
Do garnka w którym gotował się
makaron dodaj 1/3 szklanki
oliwy i 2 drobno posiekane ząbki
czosnku, podsmaż je przez chwilę (ok. 30 sekund). Dodaj
makaron oraz chochlę
wody z jego gotowania, następnie dodaj
parmezan i wymieszaj. Następnie dodaj
pietruszkę i mieszaj aż
parmezan się rozpuści. Na koniec dopraw odrobiną
soli i świeżo mielonym
pieprzem. Nałóż
makaron na talerze, na wiechu ułóż
krewetki, polej całość sosikiem, z
krewetek i prosecco oraz oprósz
natką pietruszki. Czas nalać sobie kieliszek zimnego prosecco i zasiąść do uczty. Smacznego!