Wykonanie
Kalendarzowego lata został jeden dzień, jednak pogoda
daje nam do zrozumienia, że już minęło bezpowrotnie w tym roku. Koniec tej pięknej i kochanej przez wszystkich
pory roku nie oznacza, że wszystkie świeże
owoce już odeszły w niepamięć. Właśnie teraz przyszedł czas na
śliwki! Słodkie, zdrowe, fioletowe, prosto z drzewa. Także koszyki w dłoń i biegiem na "śliwkobranie"!
A kruche ciasto ze
śliwkami to idealny sposób na wykorzystanie tych skarbów natury.1 kg
śliwek3
jajka400 g
mąki100 g
cukru200 g chłodnego
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cukruoraz2
jaja100 g
cukru1 płaska łyżka
mąki1 szklanka
śmietany 12% (może być 18%)
Cukier i przesianą
mąkę (ze składników na ciasto) wsypać do miski, dodać 3
jajka, posiekane
masło i
proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie umyć, osuszyć i wydrylować
śliwki. Schłodzonym
ciastem wyłożyć formę.
Śliwki ułożyć na cieście, posypać
cukrem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.20 min.W tym czasie przygotować zalewę.
Jaja utrzeć z
cukrem, dodać łyżkę
mąki,
śmietanę i dokładnie wymieszać. Zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika.Piec do zarumienienia się zalewy (ok. 30 – 35 minut).
Lepsza strona Bułgarii :)