Wykonanie
... czyli
mus czekoladowy z
malinowym środkiem na
migdałowym dacquoise z
waniliową panna cottą i
malinami, proste? Tak! Wydaje się trudne, a nie jest! Zrobienie całości zajmuje z przerwami około 2 godzin ;-) A patrząc na efekt końcowy uważam, że warto poświęcić ten czas... Po spróbowaniu jestem tego nawet pewna!Delikatny smak
musu czekoladowego przypomina mi jak pierwszy raz spróbowałam takiego deseru we Francji, do której jeżdżę od wczesnego dzieciństwa do rodziny. Tamtejsze wyroby w tzw. "pâtisseries" są nie do przebicia i wiele z nich ciężko odtworzyć ze względu na dużą ilość składników trudno dostępnych w Polsce. Ten przepis pochodzi właśnie z francuskiego źródła i myślę, że udało mi się odtworzyć podobieństwo wrażeń
smakowych, które za każdym razem wprawiały mnie w zachwyt podczas pobytów we Francji, którą uwielbiam, z resztą nie tylko za jedzenie ;-) Spróbujcie. Jest to też świetny sposób żeby zrobić komuś niespodziankę... przez żołądek do
serca, z tym przepisem na pewno :-D ;-)
Jedyne czego potrzebujecie z rzeczy, których nie ma się na ogół w domu to tzw. pierścień cukierniczy... koszt to około 11zł. Ja użyłam pierścienia o średnicy 7 , 5 cm i wysokości ok. 6 cm.Można go używać nie tylko do deserów, ale także do serwowania sałatek i innych przystawek. Jest to niesamowicie przydatna rzecz, a wygląda tak:
Przepis na 8 porcji(jeśli chce się zrobić mniej, można po prostu podzielić proporcjonalnie ilość składników, przykładowo chcąc uzyskać jedną porcję wystarczy podzielić ilość danego składnika przez 8 - uzyskamy w ten sposób ilość potrzebnego składnika na jedną porcję)Składniki na środek malinowy:100 g
dżemu malinowego/konfitury50 g
wody3 g
żelatynyŻelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.
Dżem malinowy podgrzać z
wodą. Dodać rozpuszczoną
żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.Rozlać do 8 okrągłych foremek do
lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na
lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.Składniki na Dacquoise
migdałowe:75 g
białek70 g
cukru70 g zmielonych
migdałówRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo
cukier. 1 łyżkę
białek dodać do
migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę
białek i dokładnie wymieszać.Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7 , 5 cm wykroić 8 kółek.Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną
konfitury malinowej.Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu
malinowego i umieścić je na środku dacquoise.Włożyć do zamrażalnika.Składniki na
mus czekoladowy:100 g
śmietanki 30%250 g
gorzkiej czekolady (65 %
kakao)120g
białek40 g żóltek40 g
cukru5 g
żelatynyŻelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać
śmietankę. Dodać rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą
czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by
czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać
żółtka i dalej mieszać. Ubić
białka, dodając stopniowo
cukier.Dodać jedną łyżkę
białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury
białek.Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.Włożyć do zamrażalnika.Składniki na
waniliową Panna Cottę z
białą czekoladą:90 g
białej czekolady150 g
śmietanki 30%100 g
mleka2 g
żelatynylaska waniliiRozpuścić
żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić
laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać
śmietankę,
mleko i wrzucić połówkę
wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć
wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać i dodać startą
czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.Przed wylaniem jej na wcześniejszy
czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować
malinami.Smacznego!
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470