ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z dżemem i bezą, tzw. "Pleśniak"

Ciasto kruche z dżemem i bezą, tzw. "Pleśniak"

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto można znaleźć również pod nazwą "pleśniak" lub "skubaniec". Jest to jedne z pierwszych ciast jakie robiłam, już ładnych parę lat temu i przez ten cały czas zdążyłam dopracować swoją wersję. Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest szybkie i łatwe i bardzo smaczne. Nie znam osoby, której by nie smakowało ;) Jest zniewalające! :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 słoik dżemu porzeczkowego lub dżemu z owoców leśnych
1 szklanka cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.
Piec ciasto ok. 40-45 min.
Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Więcej info tutaj :)
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/03/ciasto-kruche-z-dzemem-i-z-beza-tzw.html