Wykonanie
Oj dawno mnie tutaj nie bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym
ciastem dla Was :) Dodatek
orzechów ,
wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)Wymiary blaszki: 25x29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 45-55 minut
Składniki:5
jajek125 g
cukru pudru175 g
margaryny4
jabłkasok z 1/2
cytrynywisnie kandyzowane lub
suszona żurawina1 op.
cukru wanilinowego1 lyzka skorki startej z
cytryny125 g mielonych
orzechów włoskich200 g
maki2 lyzeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowania :
Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne.Robimy nacięcia na wypuklej czesci
jabłka i wkładamy
jabłka do 200 ml wrzącej
wody z dodatkiem
soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku.
Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy je na sztywno z polowa
cukru ok. 60 g.
Margarynę ucieramy z pozostałym
cukrem i
cukrem wanilinowym oraz
zoltkami na gladka masę.Do masy dodajemy piane z
białek i delikatnie mieszamy.Wrzucamy
skorke z cytryny , mielone
orzechy.Na koniec wsypujemy
make przesiana z
proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy.Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia.Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.Na
zurawine kładziemy polówki
jabłek brzuszkami do góry.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( dlugosc zalezy od piekarnika - obserwujemy )Smacznego :)