Wykonanie
Kruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi
malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto
porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni.Wymiary blaszki : 28 x 34 cmCzas pieczenia: 25 minut , 40 minutTemp. pieczenia : 180 C


Składniki:Ciasto kruche :2 szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny (najlepiej prosto z lodówki )5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
cukruPianka:5
białek1/2 szklanki
cukru pudrucukier wanilinowy2 budynie
waniliowe1/2 szklanki
oleju słonecznikowego
Sposób wykonania:Ciasto:
Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną
margarynę ,
proszek do pieczenia i
żółtka .Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę.Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej.Wkładamy do zamrażalnika na godzinę.Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część na grubych oczkach.( rozkładamy na całej blaszce)Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 CGdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia.Pianka:
Białka ubijmy na sztywną pianę.Dodajemy
cukier wanilinowy i
cukier puder i proszek budyniowy.Na koniec dolewamy
olej.Należy dobrze wymieszać.Dodatkowo:koszyczek
malinNa przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej
maliny i trzemy pozostałą część ciasta .Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C.Smacznego