Wykonanie
Włoski deser Semifreddo. Czego to Włosi nie wymyślą. Bardzo ciekawa byłam smaku i postanowiłam zrobić. W smaku przypomina troszkę
sorbet, może ze względu dodanych do deseru
owoców. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do spróbowania, jeśli jeszcze takiego nie jedliście. W zimę "
lody"? a dlaczego nie? podobno
lody w zimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem./żródło : "Smaki życia"Składniki:
ok. 400 g
wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonychpuszka
brzoskwiń w syropie600 ml
śmietany kremówki4 łyżki
cukru pudruszczypta
cynamonuWiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki.Przekładamy do blendera razem z
cukrem i
cynamonem i wszystko miksujemy.
Brzoskwinie miksujemy z połową
syropu.Połowę
śmietanki ubijamy , łączymy z musem
wiśniowym, przekładamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażarki.Czekamy aż masa się troszkę zamrozi i szykujemy warstwę
brzoskwiniową.Pół
brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu
brzoskwiniowego.Jeśli chcemy
mieć warstwę białą
śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek.Następnie łączymy ubitą
śmietankę z musem
brzoskwiniowym.Taką
śmietankę połączoną z musem
brzoskwiniowym wylewamy na warstwę
wiśniową i część białej z pokrojoną
brzoskwinią na mniejsze kawałki.Na wierzch wylewamy sam mus
brzoskwiniowy , który zostawiliśmy na samym początku.Zamrażamy 5-6 godzin. Deser podajemy pokrojony w plastry.
SMACZNEGO