ßßß Cookit - przepis na Semifreddo - lodowy deser /bez jajek/

Semifreddo - lodowy deser /bez jajek/

nazwa

Wykonanie

Włoski deser Semifreddo. Czego to Włosi nie wymyślą. Bardzo ciekawa byłam smaku i postanowiłam zrobić. W smaku przypomina troszkę sorbet, może ze względu dodanych do deseru owoców. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do spróbowania, jeśli jeszcze takiego nie jedliście. W zimę "lody"? a dlaczego nie? podobno lody w zimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem.
/żródło : "Smaki życia"
Składniki:
ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych
puszka brzoskwiń w syropie
600 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki.
Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy.
Brzoskwinie miksujemy z połową syropu.
Połowę śmietanki ubijamy , łączymy z musem wiśniowym, przekładamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażarki.
Czekamy aż masa się troszkę zamrozi i szykujemy warstwę brzoskwiniową.
Pół brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu brzoskwiniowego.
Jeśli chcemy mieć warstwę białą śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek.
Następnie łączymy ubitą śmietankę z musem brzoskwiniowym.
Taką śmietankę połączoną z musem brzoskwiniowym wylewamy na warstwę wiśniową i część białej z pokrojoną brzoskwinią na mniejsze kawałki.
Na wierzch wylewamy sam mus brzoskwiniowy , który zostawiliśmy na samym początku.
Zamrażamy 5-6 godzin. Deser podajemy pokrojony w plastry.
SMACZNEGO
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/01/semifreddo-lodowy-deser.html