ßßß Cookit - przepis na Odwrócony włoski deser

Odwrócony włoski deser

nazwa

Wykonanie

Z wielką przyjemnością przedstawię Wam ten deser. Pochodzi on z Sycylii i jest tam uważany za jeden z najlepszych ( teraz juz wiem dlaczego ). Jest puszysty , rozpływający się w ustach. Nazwałam go odwrócony bo na koniec odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :)
Tortownica : średnica 26 cm
Składniki:
500 g mascarpone
400 g śmietanki kremówki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
2 szkl. mąki
1 i 1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane)
1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych
4 jajka
sok z połowy cytryny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy)
Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C.
Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat.
Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny.
Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij.
Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( mozna posypac cukrem pudrem)
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/09/odwrocony-woski-deser.html