ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo- truskawkowe z masą budyniową

Ciasto marchewkowo- truskawkowe z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Zaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
2/3 szkl. cukru
300 g marchwi
200 g zmielonych migdałów
4 jajka
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
1 i 1/2 szkl. mleka
1 op. budyniu waniliowego
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
Ponadto :
500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru.
Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę.
Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem.
Ciasto wlac do foremki.
Piec ok. 40 minut w temp. 180 C .
Masa budyniowa:
Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec.
Ciasto marchewkowo - truskawkowe:
Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowo-truskawkowe-z-masa.html