ßßß Cookit - przepis na Ciasto banoffee

Ciasto banoffee

nazwa

Wykonanie

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :)Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie .
Składniki:
400 g pełnoziarnistych ciasteczek
200 g masła
1 puszka kajmaku
2 banany
500 g śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki )
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy.
Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy.
Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem.
Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód.
Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały)
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/06/ciasto-banoffee.html