Wykonanie
Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków
banana z masą
toffi i
bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie
herbatniki,
banany ,
bita śmietana i
toffi :)Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie .
Składniki:400 g pełnoziarnistych
ciasteczek200 g
masła1 puszka kajmaku2
banany500 g
śmietany 30 %2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mioduczekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki )
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy.
Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy.Rozdrobnione łączymy z roztopionym
masłem i
miodem.Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki.Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą
wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód.
Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną
soku z cytryny , aby nie ściemniały)
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz.Smacznego