Wykonanie
Proste, szybkie, niebiańsko-pyszne ciacho!
Składniki (forma - 28cm):3/4 opakowania
ciastek holenderskich z
czekoladą50 g
masła250 ml
śmietanki 30% (+ 1 opakowanie
śmietan fix'u & 2 łyżeczki
cukru pudru)2
bananypuszka kajmaku
kakao & 2 niewielkie
bezy (do posypania)---------------------------------------------------------------------------------------------------------Zmielone
herbatniki mieszamy widelcem z rozpuszczonym
masłem,aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Formę wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wykładamy pokruszone
herbatniki, dociskając je palcami.Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.W międzyczasie miksujemy
śmietanę,dodając do niej wymieszany z
cukrem pudrem śmietan fix.Po wyjęciu z lodówki "
spodu" ciasta, wykładamy kajmak.Następnie układamy pokrojone w talarki
banany, na które wykładamy ubitą
śmietanęGotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny[jeśli jesteście w stanie tyle wytrzymać, a uprzedzam - nie jest łatwo :)].Po wyjęciu posypujemy pokruszonymi
bezami i odrobiną
kakao.
Podziękowania dla Agnieszki za inspirację! :)PS. Przepraszam za częstotliwość użycia słowa "wykładamy" w przepisie ;)