Wykonanie
Tak to już rok, jak założyłam bloga i napisałam dla Was pierwszego posta. To dzięki Wam, tutaj jestem i dalej piszę. Cieszę się z każdego miłego słowa, z każdego komentarza, czy nowo poznanej osóbki. Takie znajomości zapamiętuje się na całe życie. Mam nadzieję, że z wieloma osobami uda mi się kiedyś spotkać w rzeczywistości, a nie tylko przez internet czy telefon.Blog to taka moja osobista książka kucharska w
sieci, jeżeli Ktoś z niej skorzysta będzie mi niezmierni miło, bo uwielbiam dzielić się tym co już mam. Więc zapraszam, korzystajcie, bierzcie, dzielcie się - to jest dla Was ;) Z tej okazji zrobiłam moje pierwsze w życiu Banoffee pie, częstujcie się ;)
Składniki:- 150 g
ciasteczek owsianych- 50 g roztopionego
masła- ok. 200 g kremu
krówkowego - użyłam takiego bardzo polecam- 3 dojrzałe
banany- 400 g
śmietanki kremówki- 0,5- 1 łyżka
cukru pudru- 1
śmietan fix- pół tabliczki startej
czekolady - na drobnych oczkach
Przepis:
Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać roztopione
masło. Tak przygotowaną masą wyłożyć boki i dno formy do tarty lub tortownicy (uprzednio wysmarować
margaryną). Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu i
śmietanki. Krem
krówkowy podgrzać w rondelku- uwaga żeby się nie przypalił. Ma być płynny, żeby lepiej się rozsmarował.
Banany pokroić w plasterki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
śmietan- fixem. Na spód
ciasteczkowy rozsmarować krem
krówkowy, ułożyć
banany i masę
śmietankową. Całość oprószyć startą
czekoladą i dowolnie udekorować.Smacznego.źródło: własne