ßßß Cookit - przepis na #65 Basia Ritz & Damian- Pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami

#65 Basia Ritz & Damian- Pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Miałem zostawić to danie na sam koniec, na ostatni dzień wyzwania, dlatego że jest to danie finałowe Basi.
Właśnie między innymi dzięki temu jabłku Basia wygrała ostatnią konkurencję w programie i została pierwszym polskim MasterChefem :)
Jak zrobić pyszne marcepanowe nadzienie ?
100 g migdałów
garść rodzynek
30 ml rumu
garść posiekanych orzechów
100 g cukru pudru
4 łyżki śmietanki 30 %
sok z cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy i cytryny
Migdały sparzyć i odstawić na 15 minut.Rodzynki zalać podgrzanym rumem. Posiekane orzechy zrumienić. Migdały obrać ze skórki i zmielić. Dodać cukier, śmietankę rodzynki i orzechy. Wymieszać. Dodać odrobinę soku z cytryny i skórkę z pomarańczy i cytryny . Wymieszać :)
Takim nadzieniem wypełniamy nasze jabłka i pieczemy :))
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2014/03/65-basia-ritz-damian-pieczone-jabka.html