ßßß
Składniki:500 g mąki50 g drożdży250 ml mleka3 łyżki cukru1 jajko4 żółtkaszczypta soliłyżka cukru waniliowego50 g masła2 łyżki octuolej do smażeniacukier puder do posypaniadżem
1. Zaczyn - podgrzać mleko (ale żeby nie było zbyt gorące bo zabije drożdże). Dodać do niego drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru. Dobrze wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.2. Ciasto - jajko i żółtka ubijać z cukrem ok. 10 min, aż masa będzie biała i gładka. Do zaczynu powoli dodawać mąkę, sól i cukier waniliowy, cały czas mieszając łyżką. Następnie dodać ubite jajka i wyrabiać ciasto przez ok 15-20 minut. Do wyrobionego ciast dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz ocet. Wyrabiać nadal aż do połączenia składników, można podsypać lekko mąką. Najlepiej gdy ciasto samo odchodzi od dłoni. Wsadzić do dużej miski, oprószyć mąką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.3. Pączki - wyjąć ciasto z miski, wyrobić lekko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć szklanką pączki. oprószyć stolnicą mąką, ułożyć pączki, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.4. Smażenie - Ok 1 litr oleju dobrze rozgrzać w garnku. wkładać delikatnie pączki i smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Nie należy wkładać zbyt dużej ilości pączków, dobrze żeby miały one miejsce i temperatura oleju zbytnio nie spadła.5. Nadziewanie - szprycą nadziewać pączki dżemem lub konfiturą. Posypać cukrem pudrem.Z takiej ilości ciasta wyjdzie około 20 pączków.


