Wykonanie
Połączenie ciasta
kakaowego z
kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie
ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem
trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno
kakaowy spód,
budyń z
mleczka kokosowego i
bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki
masie budyniowej, do której nie wkręcałam
masła oraz
bitej śmietanie, która nie jest za słodka.SKŁADNIKICiasto160 g
mąki60 g
cukru pudru25 g
kakao1
jajko100 g
masłaMasapuszka
mleka kokosowego (400 ml)1 op. budyniu
waniliowego100 g
cukru15 g
mąki pszennej1
jajkołyżka
masłaPonadto250 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżka
śnieżki1 łyżka
cukru pudrupół szklanki
wiórków kokosowychWszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej
masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem i wsypana na niego obciążenie -
fasolę lub
ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec najpierw przez 10 minut a następnie usunąć papier i piec kolejne 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.Wszystkie składniki na masę budyniową umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Wstawić na ogień i cały czas mieszając zagotować. Gorącą masę od razu przełożyć na spód tarty a następnie wystudzić.Zimną
śmietanę ubijać mikserem razem z łyżką
śnieżki, pod koniec dodać łyżkę
cukru pudru a następnie wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Rozsmarować na wierzchu tarty i wstawić do schłodzenia na 2-3 godziny. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)