Wykonanie
Postanowiłam zacząć na blogu nową
serię. Będzie to jedzenie, które jest charakterystyczne dla danej książki. Na pierwszy ogień lecą lembasy, czyli
chleb podróżny elfów ze Śródziemia (dosłownie znaczy
droga-
chleb).Pokochałam lembasy od pierwszego zrobienia! Proste i przyjemne w robieniu, pięknie rosną i rumienią się. No i perfekcyjnie smakują!
Składniki (na około 20 lembasów):szklanka
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki razowejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
cukru brązowego3 łyżki
miodujajkołyżka
olejupół szklanki
mlekałyżeczka
cynamonuszczypta
goździkówłyżeczka
kakaoWymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych dodać mokre i wyrabiać dopóki ciasto nie będzie elastyczne i nie przestanie się kleić. Blat posypać
mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5-1cm. Wycinać kwadraty o pożądanej wielkości (bok mniej więcej 7-8cm), ponacinać na ukos. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min, do zrumienienia.Smacznego!