ßßß Cookit - przepis na Bananowy (nie)budyń jaglany z rabarbarem

Bananowy (nie)budyń jaglany z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W tym sezonie pokochałam rabarbar. Normalnie tylko go lubiłam, ale teraz dziwię się, jak mogłam nie doceniać tego kwaskowatego warzywa. Przecież tak świetnie komponuje się ze słodkimi daniami! A jeżeli tak świetnie komponuje się ze słodkim, to naturalnym krokiem była karmelizacja. Koniecznie w brązowym cukrze. A co do tego? Coś, co ze wszystkim smakuje najlepiej na świecie, czyli kasza jaglana. I tak powstało moje (od dzisiaj) śniadanie nr 1!
+wiecie za co jeszcze kocham maj? Kwiaty, kwiaty, kwiaty wszędzie, aż chce się żyć!
Składniki (na 1 porcję):
jedna jednostka kaszy jaglanej
100ml mleka
1 mały banan
3-4 łodygi rabarbaru (z różowym wyjdzie ładniejsze ;) )
2 łyżeczki cukru brązowego
Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na 10 min. Piekarnik nagrzać do 240stp (lub do III poziomu grilla). Wysypać rabarbar na papier do pieczenia, piec na najwyższym poziomie, przez około 10 min. (uważać, żeby się nie przypalił!). Kaszę zmiksować z bananem i mlekiem. Nakładać do szklanek, posypać rabarbarem.
Smacznego! :3
Źródło:http://czytaj-i-jedz.blogspot.com/2015/05/bananowy-niebudyn-jaglany-z-rabarbarem.html