Wykonanie
Nie każdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach
owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno
kakaowe z
żurawiną, polewą
krówkową i
solonymi orzeszkami.I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła.
Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm- 3 szklanki*
mąki pszennej- 3
jajka- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka kwaśnego
dżemu- 2 łyżki
miodu- 3/4 szklanki
oleju- 4 pełne łyżki ciemnego
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sody- po 0,5 szklanki
suszonej żurawiny i
rodzynekWszystkie składniki wymieszać w misce widelcem do momentu połączenia ( nie rozbijać małych grudek).Dodać
bakalie i wymieszać.Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut w temperaturze 180'C ( do suchego patyczka).
Polewa:- 7
cukierków krówek- 7 dag
masła- po garści
orzeszków ziemnych i włoskich
Orzechy przesiekać na grubo nożem. Uprażyć na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Pod koniec prażenia dodać szczyptę
soli.
Cukierki posiekać i wraz z
masłem przełożyć do rondeleczka, na wolnym ogniu rozpuszczać do momentu połączenia się składników. Masę od czasu do czasu należy mieszać, gdyż
cukierki chętnie przywierają do dna i się przypalają.Po połączeniu
masła i
krówek polać wystudzony kakaowiec i posypać orzeszkami.* szklanka o pojemności 250 ml