Wykonanie

Coś dla fanów słodkich śniadań.
Czekoladowe naleśniki przełożone masą
serową z nutą
pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie
soku pomarańczowego, w którym skąpane są
czereśnie.To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z
serem.

Do przygotowania
tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek
kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu Kwestia smaku . Przepis sprawdzony przeze mnie.Do wykonania torciku potrzebujemy około 16 sztuk. Smażone na patelni o średnicy 26 cm.

Masa serowa:- 60 dag
białego sera półtłustego- 0,5 szklanki
cukru- 0,5 szklanki
soku pomarańczowego- 0,5
jogurtu greckiegoWszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki.
Pomarańczowy karmel z
czereśniami:- 300 ml
soku pomarańczowego- 1/3 szklanki
cukru- 2 garście
czereśniNa patelnię wylewamy sok, dodajmy
cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu upuszczona na talerzyk utrzymała formę ale nadal jest miękka i lepka ( ok, 25 minut). W gorącym karmelu zanurzamy
czereśnie, podgrzewamy chwilę, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach. Całość delikatnie studzimy. Gęstym i chłodnym karmelem z
czereśniami polewamy torcik naleśnikowy.
