ßßß Cookit - przepis na Jaglany krem wiśniowo pomarańczowy ( bez mleka, cukru i jajek )

Jaglany krem wiśniowo pomarańczowy ( bez mleka, cukru i jajek )

nazwa

Wykonanie

Coś dla alergików, bezglutenowców i prawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo owocowy krem zrobiony na bazie kaszy jaglanej.
Słodzony daktylami.
Na 3 pełne szklanki* kremu:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 czubata szklanka wiśni mrożonych
- 1 opakowanie daktyli
- sok z dwóch pomarańczy
- ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia
Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić.
Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca i podprażona zalać odrobiną wrzątku. Zlać powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut.
Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2015/03/jaglany-krem-wisniowo-pomaranczowy-bez.html