Wykonanie
Coś dla alergików, bezglutenowców i prawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo
owocowy krem zrobiony na bazie
kaszy jaglanej.Słodzony
daktylami.Na 3 pełne szklanki* kremu:- 0,5 szklanki
kaszy jaglanej- 1 czubata szklanka
wiśni mrożonych- 1 opakowanie
daktyli- sok z dwóch
pomarańczy- ewentualnie łyżka
miodu do dosłodzenia
Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości
wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić.
Kaszę wsypać do rondelka, prażyć chwilę. Kiedy będzie gorąca i podprażona zalać odrobiną wrzątku. Zlać powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut.Do kielicha blendera/malaksera przełożyć
kaszę, rozmrożone
wiśnie z
sokiem i sok z
pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić
miodem.