Wykonanie
Nie
będę ukrywała, że to danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków stanowi syty, doskonały i pełen smaku posiłek.
Mięso wolno dusi się w
śmietance, dzięki
czemu jest soczyste i delikatne.Świetnie komponuje się z
białym, lekko schłodzonym
półwytrawnym winem.Do dania proponuję Wam:kluski śląskieszybką i lekką surówkę
Proporcja na dwie osoby:- 2 pojedyncze filety- 1 duża
cebula lub dwie mniejsze- pęczek
natki pietruszki-200 ml
śmietanki kremówki- 1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu-
sól do smaku- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
olejuWażna wskazówka - do dania użyjmy rondelka, który idealnie pomieści filety. Zalewając je
śmietanką, otuli ona szczelnie
mięso, nie rozlewając się niepotrzebnie po pustym dnie garnuszka.
Mięso oczyścić z błonek. Oprószyć
solą i
pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Natkę posiekać.W rondelku rozgrzać
olej, szybko obsmażyć
mięso, aby ścięła się jego wierzchnia warstwa zachowując w środku
soki.Dodać
masło i
cebulę. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Kiedy
cebulka zmięknie i ulegnie zeszkleniu całość zasypać
natką pietruszki ( 2 łyżki odłożyć) i zalać
śmietanką. Dusić 25 minut. Ostatnie 10 minut gotowania odkryć pokrywkę i odparować delikatnie sos.Można go zmiksować, jednak ja wolę czuć jego fakturę na
języku.Filety podawać polane sosem w którym się dusiły posypane odłożoną
natką pietruszki.