ßßß
Najlepsze jagodzianki jakie do tej pory udało mi się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła pod znakiem jagód, a dziś w poniedziałek zapowiada się powtórka.
Na 15 sztuk:- 0,5 kg mąki krupczatki ( wg mnie najlepsza do drożdżowego)- 220 ml mleka- 80 gr masła- 3 żółtka- 1/3 szklanki cukru- 1 opakowanie suchych drożdży ( lub odpowiednio 25 g zwykłych, piekarskich)- 1/4 łyżeczki soliJagody::- 2 pełne szklanki jagód- 0,5 szklanki cukru- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej- 1 łyżeczka mąki pszennej1/4 porcji jagód rozgnieść widelcem. Wymieszać z mąkami, cukrem i całymi jagodami. Przygotowanym nadzieniem wypełniać bułeczki.Mleko, jaja i mąka powinny być w temperaturze pokojowej*.Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Do podgrzanego mleka dodać suche** drożdże. Poczekać kilka minut aż zaczną "musować". W misie miksera umieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić na 15 części. Każdy placuszek nadziewać przygotowanymi jagodami, odłożyć na blasze łączeniem do dołu. Odstawić do napuszenia na około 30 minut***.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C. Włożyć bułeczki. Piec 15-20 minut.Po wyjęciu i przestudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.* Nabiał polecam wyjąć z lodówki dwie godziny wcześniej aby jego temperatura wyrównała się z temperaturą pozostałych składników** Jeżeli używamy "żywych" drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn. Drożdże należy rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobią ciepłego mleka. Poczekać do wyrośnięcia. Dalej postępować ja w przepisie.*** Przed włożeniem bułeczek do piekarnika można je posmarować mlekiem bądź rozkłóconym jajem, będą ładnie się błyszczały zyskają połysk.