ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana, najłatwiejsze ciasto w świecie

Szarlotka sypana, najłatwiejsze ciasto w świecie

nazwa

Wykonanie

Weekend bez szarlotki? niepełny jakiś..
Uwielbiam wszystkie szarlotki, może dlatego że kocham jabłka, a tej szarlotki nie było jeszcze na blogu. Czas to nadrobić :)
Dziecinnie prosta w wykonaniu, podejrzewam że większość z Was już ją zna, a jeśli jeszcze nie piekliście to gorąco polecam, będzie zaskoczeni jak mało wkładu pracy w tak pyszny efekt końcowy.
Sypiemy, smarujemy, sypiemy, smarujemy, wrzucamy do pieca i gotowe! :)
Szczypta cynamnu, wanilii, kruszonka na wierzch i będzie jeszcze pyszniejsze.
Najlepsza oczywiście jeszcze gorąca, ale ciasto łatwiej się kroi po schłodzeniu w lodówce.
Aby nie wyciekało nic z foremki w trakcie pieczenia, z zewnątrz owinęłam ją folią, ale jeśli pieczecie w szczelnym naczyniu, jest to zbędny zabieg.
Do szarlotki!
1/2 szklanki mąki pszennej T500
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
150 g masła + do posmarowania formy
1.2 litra domowych jabłek ze słoika (tarte lub mus)
Jeśli użyjecie większej formy, w cieście wyjdzie mniej warstw, a im więcej warstw tym smaczniejsze. Najlepsza forma 20 cm(użyłam zapinanej). Smarujemy ją masłem i owijamy folią aluminiową od zewnątrz, aby nic nie wyciekało. Łączymy sypkie składniki, pierwszą partią wysypujemy dno formy. Na tę warstwę dajemy warstwę jabłek (cienką warstwę ok. 0.5 cm), potem znów sypkie i na to jabłka. Pomiędzy warstwy też można dać kilka kaweałeczków masła. Na wierzchu sypkie składniki. Na wierzch dajemy kawałeczki masła, można dodatkowo posypać kruszonką (polecam to zrobić).
Pieczemy ok, 45-50 minut aż się zrumieni w temperaturze 180 stopni.
Studzimy chwilę w formie, zdejmujemy obręcz.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/04/szarlotka-sypana-najatwiejsze-ciasto-w.html