ßßß
Dodatek jogurtu w cieście powoduje że pączki są wilgotne.Powstały z połączenia 2 przepisów - na pączki pieczone z Kwestii Smaku, oraz przepisu na bułeczki drożdżowe te .Z lukrem czy cukrem pudrem?...
400 g mąki (plus minus, jeśli będzie potrzeba można dodać parę łyżek do podsypania)3 średnie jajka25 g drożdży50 ml mleka50 g cukru pudrułyżka cukru z wanilią1/2 łyżeczki soli100 g masła100 g jogurtunadzienie: marmolada różanarozkłócone jajko do posmarowania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowujemy zaczyn drożdżowy łącząc drożdże z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia po przykryciem na 15 minut.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, cukier puder, jogurt , jajka, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy partiami bardzo miękkie masło (ja swoje lekko rozpuściłam). Najlepiej robić to oczywiście mikserem czy innym super-sprzętem, ja użyłam drewnianej łyżki,trochę się namachałam ale warto było ;-)Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek naczynia.Nie dodajemy więcej mąki zbyt pochopnie, tylko wtedy jeśli ciasto będzie bardzo lepkie, ale lepkie ma być (i odchodzić od ścianek).Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy wyrabiając je krótko. Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozpłaszczamy je dłońmi na grubość ok. 1.5-2 cm.
Wykrawamy krążki , lekko spłaszczamy, nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepiamy brzegi, formujemy kulkę, układamy łączeniem do dołu.Układamy na blasze i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół (bez termoobiegu).Pieczemy do zezłocenia ok. 15 minut.Studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy wedle uznania.