ßßß Cookit - przepis na Piernik pomarańczowy ekspresowy (bez mleka i masła)

Piernik pomarańczowy ekspresowy (bez mleka i masła)

nazwa

Wykonanie

Kochani, jako że jestem w proszku z przygotowaniami nie będę miała czasu już pisać postów do świąt,
ale zajrzeć do Was obiecuję!
Już dziś życzę Wam Świąt:
pogodnych,
radosnych,
rodzinnych,
zdrowych,
spełnionych,
przesiąkniętych zapachem piernika i choinki!
Życzę też oczywiście nieustającej weny kulinarnej i wszystkiego co najlepsze i najsmaczniejsze w 2014 roku!:)
***
Odkryłam niebiańskie połączenie smaku piernika i pomarańczy w czekoladowej otoczce w tym właśnie pierniku.
Jest ekspresowy w wykonaniu, leciutki i puszysty, gorąco Wam polecam.
Zrobiłam go w ramach przetestowania i zrobię na święta jeszcze raz,
bo bardzo nam zasmakował.
Nie wymaga leżakowania, zawinięty w papier zachowuje wilgotność i świeżość parę dni, można polać polewą w dniu podania.
Przerobiłam odrobinę oryginalny przepis na swoje bezmleczne potrzeby.
inspiracja
125 g margaryny ( u mnie 150 ml oleju)
2 szklanki mąki (częściowo razowa orkiszowa)
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)
1/2 szklanki mleka (dałam 4 łyżki powideł domowych najlepsze kwaskowe)
2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady+łyżeczka oleju kokosowego
roztopione w kąpieli wodnej
Rozgrzać w rondelku olej z sokiem, dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomaraļczy, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i powidła.
Przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy mokre składniki, na koniec dorzucamy skórkę kandyzowaną. Wymieszać krótko łyżką, tak aby powstało gładkie ciasto.
Formę – keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kakao. Przelać ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180 stopniach na funkcji góra-dół na niższej półce piecyka, przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Piernik wystudzić w formie, kiedy całkowicie ostygnie zawinąć w papier (lub możemy zajadać tego samego dnia), a potem polać polewą i odstawić do zastygnięcia.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/12/piernik-pomaranczowy-ekspresowy-bez.html