Wykonanie
« Powrót  
Obwarzanki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 1 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
mak według uznaniaWykonanie:
Jajka umyć, wlewać kolejno na spodek, sprawdzając świeżość.
Mąkę przesiać, uformować na stolnicy wianuszek, do wgłębienia wlać
jajka, stopione
masło i 0,5 szklanki
śmietany, posolić i dodać
cukier. Zagnieść ciasto. Ewentualnie dodać nieco
śmietany; wyrobić. Ciasto powinno
mieć konsystencje ciasta pierogowego. formować następnie cienkie wałeczki i krajać je na kawałki o długości około 10 cm. Zlepiając końce zrobić małe okrągłe
obwarzanki. Wrzucić je do wrzącej
wody ; gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć, układać na wysmarowanej blaszce tłuszczem. Obważanki posypywać
makiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, aż do momentu zarumienienia. ( sprawdzać patyczkiem , czy ciasto w środku jest już dobre) Najsmaczniejsze są tuz po upieczeniu.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: