ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki

Obwarzanki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Obwarzanki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
śmietana 1 szklanek
cukier 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
mak według uznania
Wykonanie:
Jajka umyć, wlewać kolejno na spodek, sprawdzając świeżość. Mąkę przesiać, uformować na stolnicy wianuszek, do wgłębienia wlać jajka, stopione masło i 0,5 szklanki śmietany, posolić i dodać cukier. Zagnieść ciasto. Ewentualnie dodać nieco śmietany; wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. formować następnie cienkie wałeczki i krajać je na kawałki o długości około 10 cm. Zlepiając końce zrobić małe okrągłe obwarzanki. Wrzucić je do wrzącej wody ; gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć, układać na wysmarowanej blaszce tłuszczem. Obważanki posypywać makiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, aż do momentu zarumienienia. ( sprawdzać patyczkiem , czy ciasto w środku jest już dobre) Najsmaczniejsze są tuz po upieczeniu.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5077/Obwarzanki