Wykonanie
Tym razem mało słodkie, w takiej wersji świetne są np. na śniadanie do
kawy.Ale można dać więcej
cukru wtedy będzie to deser w pełni.Kruszonka z niewielkim dodatkiem
chałwy bardzo tu pasuje
smakowo.W duecie z
cynamonem dobrze się sprawdza w sąsiedztwie
jabłek.Muffinki są wilgotne, ciasto puszyste i leciutkie.Na pewno jeszcze skorzystam z bazowego przepisu.
Przepis bazowy z tej strony .Suche składniki:300g
mąki ( dałam częściowo razową)120 g
cukru1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2-3 łyżeczki
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
cynamonuMokre składniki:2
jajka200 ml
jogurtu naturalneg lub
kefiru (użyłam
maślanki)100-120 ml
olejudodatkowo:1
jabłko pokrojone w 1cm kosteczkę50
chałwy waniliowej ( np. baton
chałwy Odra)Kruszonka:100 g
mąki60 g miękkiego
masła50 g
cukru pudruDo miski wsypujemy
mąkę i
cukier puder, dodajemy cząstki
masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki.Najpierw przygotowałam kruszonkę i wstawiłam do lodówki na czas przygotowań babeczek.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Formę na muffinki smarujemy
masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami.W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste.Na koniec dodajemy kawałeczki
jabłka ( pokrojonego w kostkę).Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i kawałeczkami
chałwy.Pieczemy 15-20 minut, do zesłocenia.