ßßß Cookit - przepis na Muffiny a'la szarlotki i kruszonka z chałwą.

Muffiny a'la szarlotki i kruszonka z chałwą.

nazwa

Wykonanie

Tym razem mało słodkie, w takiej wersji świetne są np. na śniadanie do kawy.
Ale można dać więcej cukru wtedy będzie to deser w pełni.
Kruszonka z niewielkim dodatkiem chałwy bardzo tu pasuje smakowo.
W duecie z cynamonem dobrze się sprawdza w sąsiedztwie jabłek.
Muffinki są wilgotne, ciasto puszyste i leciutkie.
Na pewno jeszcze skorzystam z bazowego przepisu.
Przepis bazowy z tej strony .
Suche składniki:
300g mąki ( dałam częściowo razową)
120 g cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki:
2 jajka
200 ml jogurtu naturalneg lub kefiru (użyłam maślanki)
100-120 ml oleju
dodatkowo:
1 jabłko pokrojone w 1cm kosteczkę
50 chałwy waniliowej ( np. baton chałwy Odra)
Kruszonka:
100 g mąki
60 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki.
Najpierw przygotowałam kruszonkę i wstawiłam do lodówki na czas przygotowań babeczek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę na muffinki smarujemy masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami.
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.
Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste.
Na koniec dodajemy kawałeczki jabłka ( pokrojonego w kostkę).
Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i kawałeczkami chałwy.
Pieczemy 15-20 minut, do zesłocenia.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/05/muffiny-ala-szarlotki-i-kruszonka-z.html