Wykonanie
Ciekawie smakują same lub jako dodatek do innych dań.Można się pomylić, smakują bardzo jak ziemniaczane.Moje dziecię nie poznało i zjadło jako "frytki":)Potrzebne będą:- duży
kabaczek ( nie mylić z
cukinią)- ulubione
zioła (
bazylia,
tymianek,
oregano)-
olej do posmarowania-
sólNagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Obieramy
kabaczka ze skóry, jest to dość żmudna praca ale się opłaca:)Kroimy w podłużne cząstki, na kształt dużych frytek.Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wlewamy do miseczki
olej i pędzlem smarujemy każdy kawałek (no tak na szybko, niezbyt dokładnie).Posypujemy
ziołami i
solą.Pieczemy aż się mocno zrumienią, ok 30-40 minut.Można przed podaniem lekko jeszcze skropić
oliwą.P.S. Lubicie frytki z majonezem? Ja tak...te również można sobie tak urozmaicić;)