Zainspirowała mnie akcja "Wiosenne Zupy" na Durszlaku . Postanowiłam zrobić lekki wiosenny krupnik . Nie gotowany na kości, bądź skrzydełkach, przez co wcale nie gorszy od tradycyjnego krupniku. Nazwałam go wiosennym, bo jest kolorowy, lekki, a świeża natka pietruszki z mojej działki, kojarzy mi się nieoderwalnie z wiosną. Znika w mgnieniu oka.Składniki:1 szklanka kaszy jęczmiennej1 duża marchewkakawałek pora3 ziemniaki2 kostki rosołowe3-4 litry wodynatka pietruszkisólpieprzZagotować wywar rosołowy z kostek i wody. Wypłukać kaszę jęczmienną na drobnym sitku. Wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować ok. 15-20 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Wszystko dodać do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Posiekać grubo natkę i wrzucić do garnka. Przyprawić.