ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe bez glutenu

Ciasto czekoladowe bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawy przepis na ciasto czekoladowe. Bez glutenu, bez mąki. Z ograniczoną ilością cukru i węglowodanów - idealne dla osób na diecie paleo. Ogólnie mówiąc jest to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłego ciasta czekoladowego. Zdrowsza nie znaczy jednak mniej kaloryczna, bo to ciasto ma duuużo kalorii :)
Składniki
(na 10 porcji)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki kokosowej (drobno zmielonych wiórków kokosowych)
- 3/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki syropu z agawy
Krem czekoladowy:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki niesłodzonego kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Glazura czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
- 50 ml wody
Przygotowanie
Przygotowywanie ciasta rozpocząc od kremu czekoladowego. Do rondelka wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu często mieszając do momentu, w którym ilość mleka kokosowego zmniejszy się o połowę, a jego konsystencja będzie gęsta. Dodać kakao, aromat waniliowy i syrop z agawy, dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić i włożyć do lodówki.
W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier trzcinowy. Do drugiej miski wlać stopiony olej kokosowy, mleko kokosowe, jajka i syrop z agawy, bardzo dokładnie wymieszać. Następnie zawartość miski z mokrymi składnikami wlać do dużej miski z suchymi i wymieszać szpatułką do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Ciasto wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia. Piec 50-60 minut w 180 C. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować czekoladową glazurę. Do rondelka wlać 50 ml wody i dodać 50 g gorzkiej czekolady w kawałkach. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odparować około połowy płynu, aby konsystencja była dość gęsta.
Ostudzone ciasto przekroić na pół. Ułożyć dolną warstwę ciasta, a następnie posmarować ją kremem czekoladowym, zużyć go w całości. Na to położyć górną warstwę ciasta i wylać na nią jeszcze ciepłą czekoladową glazurę. Poczekać z jedzeniem aż glazura lekko zastygnie. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2014/03/ciasto-czekoladowe-bez-glutenu.html