Wykonanie
Bardzo ciekawy przepis na ciasto
czekoladowe. Bez glutenu, bez
mąki. Z ograniczoną ilością
cukru i węglowodanów - idealne dla osób na diecie
paleo. Ogólnie mówiąc jest to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłego ciasta
czekoladowego. Zdrowsza nie znaczy jednak mniej kaloryczna, bo to ciasto ma duuużo kalorii :)
Składniki(na 10 porcji)Ciasto:- 2,5 szklanki
mąki kokosowej (drobno zmielonych
wiórków kokosowych)- 3/4 szklanki niesłodzonego
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 szklanki
cukru trzcinowego- 1/2 szklanki
oleju kokosowego- 1 puszka
mleka kokosowego- 3
jajka- 4 łyżki
syropu z agawyKrem czekoladowy:- 1 puszka
mleka kokosowego- 4 łyżki niesłodzonego
kakao- 2 łyżki
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
aromatu waniliowegoGlazura czekoladowa- 50 g
gorzkiej czekolady o dużej zawartości
kakao- 50 ml
wodyPrzygotowaniePrzygotowywanie ciasta rozpocząc od
kremu czekoladowego. Do rondelka wlać
mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu często mieszając do momentu, w którym ilość
mleka kokosowego zmniejszy się o połowę, a jego konsystencja będzie gęsta. Dodać
kakao,
aromat waniliowy i
syrop z agawy, dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ostudzić i włożyć do lodówki.W dużej misce wymieszać składniki suche:
mąkę kokosową,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier trzcinowy. Do drugiej miski wlać stopiony
olej kokosowy,
mleko kokosowe,
jajka i
syrop z agawy, bardzo dokładnie wymieszać. Następnie zawartość miski z mokrymi składnikami wlać do dużej miski z suchymi i wymieszać szpatułką do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji.Ciasto wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia. Piec 50-60 minut w 180 C. Sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przygotować
czekoladową glazurę. Do rondelka wlać 50 ml
wody i dodać 50 g
gorzkiej czekolady w kawałkach. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odparować około połowy płynu, aby konsystencja była dość gęsta.Ostudzone ciasto przekroić na pół. Ułożyć dolną warstwę ciasta, a następnie posmarować ją
kremem czekoladowym, zużyć go w całości. Na to położyć górną warstwę ciasta i wylać na nią jeszcze ciepłą
czekoladową glazurę. Poczekać z jedzeniem aż glazura lekko zastygnie. Smacznego!