ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 600 g wołowiny- 4 ogórki kiszone- 4 plastry boczku wędzonego- musztarda dijon- 1 duża cebula- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego- ok. 1 litra wody lub bulionu- 2 liście laurowe- 2 ziela angielskie- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka- potrzebne akcesoria: wykałaczkiPrzygotowanieMięso podzielić na plastry i rozbić na cienkie płaty. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą, na nią kłaść plaster wędzonego boczku i pokrojonego w słupki ogórka kiszonego. Roladki zawijać (jak dywan) i ciasno spiąć wykałaczkami (trzeba pamiętać o tym, że zrazy po duszeniu trochę się skurczą), każdą przyprawić solą i pieprzem. Zawinięte zrazy obsmażyć na patelni, a następnie włożyć je do dużego garnka i zalać wodą lub bulionem (tak aby zrazy były całkowicie przykryte wodą). Dodać liście laurowe, ziela angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, do momentu gdy zrazy będą miękkie. Powstały sos odparować na patelni lub zagęścić mąką, doprawić pietruszką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Zrazy podawać z przygotowanym sosem i kluskami śląskimi (przepis) i oczywiście wyciągnąć przed podaniem wykałaczki ;). Smacznego!