ßßß Cookit - przepis na Makaron Carbonara Broccoli

Makaron Carbonara Broccoli

nazwa

Wykonanie

Witam!
Ostatnio w mojej głowie zrodził się pomysł utworzenia bloga kulinarnego- właściwie podsunął mi go mój partner życiowy (może smakowały mu serwowane przeze mnie potrawy...? :)). Lubię od czasu do czasu przyrządzić coś smacznego- zazwyczaj danie z nowego przepisu bądź takie będące czystą improwizacją z mojej strony. Codzienne ślęczenie w kuchni i przyrządzanie tradycyjnych, polskich posiłków to zupełnie nie moja bajka. W każdym razie myślę, że warto podzielić się z Wami własnymi doświadczeniami. Zawsze, gdy w moim mniemaniu dana potrawa jest udana- jej wizerunek zostaje uwieczniony przy pomocy aparatu fotograficznego. Niestety w zupełnie amatorski sposób, gdyż nie znam się na fotografii kulinarnej. Poza umiejętnościami fotografa ważne są określone wymagania sprzętowe- myślę, że mój aparat fotograficzny ich nie spełnia. Mimo to staram się by wszystko prezentowało się smacznie i mam nadzieje, ze pobudzę apetyt niejednego z Was! :)
Ostatnio w naszym domu rozkoszą dla podniebienia był Makaron Carbonara Broccoli. Nie wspomniałam wcześniej, ale makaron to podstawa mojego menu- uwielbiam! :)
Zakupy zostały zrobione w Lidlu, oczywiście przepis można modyfikować, dostosować nieco do własnych preferencji i składników dostępnych w najbliższym Wam sklepie.
Składniki:
- świeży makaron jajeczny (grube Tagliatelle z Lidla), ew. zwykły makaron Tagliatelle,
- boczek (ok. 20-30 dag; w Lidlu dostępny jest pokrojony w kostkę boczek, idealny do makaronów),
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 mały brokuł lub 1/2 dużego,
- płynna śmietana 30% (mały kubek ok. 250 g ; dla dbających o linię przynajmniej śmietana 18%),
- 1 jajo kurze,
- olej (preferuję rzepakowy),
- sól, pieprz (lepiej biały, ale czarny również się nada),
- odrobina mąki do zagęszczenia,
- kilka gałązek koperku.
Przygotowanie:
1 . Makaron ugotować al dente zgodnie z informacją na opakowaniu (świeży makaron jajeczny, który ja wykorzystałam gotuje się 3-5 min na wolnym ogniu),
2. Zagotować ok. 500 ml wody,
3 . Brokuła umyć i podzielić na bardzo małe różyczki, następnie zaleć je wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na cały czas przygotowania makaronu,
4. Cebulę pokroić w kosteczkę (jeśli nie posiadamy praski do czosnku to również drobno posiekać czosnek),
5. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę (najpierw chwilę należy podsmażać boczek, następnie dorzućmy do niego cebulę), jeśli nie mamy praski do wyciskania czosnku to pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w kostkę (nie wcześniej, gdyż zbyt mocno usmażony staje się gorzki) ; jeśli posiadamy praskę to czosnek dodamy później,
6. Połowę kubeczka śmietany należy rozrobić z 3/4 szklanki wody oraz z żółtkiem jaja kurzego i wlać na patelnię, do boczku i cebuli (w tym momencie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę);
7. Dodać sól i pieprz (zgodnie z własnym uznaniem, ale lepiej nie przesadzać z ilością :)), gotować na małym ogniu,
8. W międzyczasie pozostałą część śmietany dokładnie rozwałkować z mąką (ok. 2- łyżeczki), tak, aby nie było grudek. Do śmietany z mąką nalać trochę gorącego sosu z patelni, aby zapobiec zważeniu mieszanki. Następnie wlać ją na patelnię z sosem energicznie mieszając, od razu zauważymy jak nasz sos się zagęszcza. Dusić go przez chwilę ok. 1 min.
7. Drobno pokroić koper, zostawić kilka gałązek do przyozdobienia potrawy,
8 . Dodać do sosu białko, energicznie rozwałkować je w sosie. Dodać na patelnię ugotowany makaron i odcedzone różyczki brokuł. Zdjąć z ognia. Wszystko dobrze ze sobą połączyć.
9. Danie wyłożyć na talerze, posypać koprem, przyozdobić zgodnie z własnymi upodobaniami. Może lekko popieprzyć na wierzchu.
No i Voilà- Smacznego!
Do tego koniecznie Wasze ulubione wino, zapachowe świeczki i romantyczny klimat gotowy!
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/04/witam-ostatnio-w-mojej-gowie-zrodzi-sie.html