Wykonanie
Dlaczego w stylu? Bo oczytałam się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest
sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam,
mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do
karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-)SKŁADNIKI215 g pikantnego
keczupu (1 średni słoiczek)3 łyżki pasty pomidorowej2 łyżki ciemnego
sosu sojowego3 łyżki
octu jabłkowego3 łyżki
musztardy francuskiej (najlepiej ostrej)2 łyżki płynnego
miodu3 łyżki
przyprawy kebab - gyros1 duża
cebulaCebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki
mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie
mięso śmiało grillować lub piec).P.S.Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów
karkówki.