Wykonanie

Ja od dziś mam urlop, a dla Was mam mega
sałatkę :-) Dlaczego mega? Bo idealnie skupia w sobie smaki pozornie niepasujące :-) Zdecydowanie pozornie, bo w tej
sałatce idealnie się uzupełniają, przenikają... tworząc połączenie idealne... :-) Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje...SKŁADNIKI3/4 szklanki
kaszy kuskus1 szklanka rosołu (lub ewentualnie
bulionu z kostki)4
wątróbki indycze1
papryka (najlepiej żółta, ale może być też biała)2
nektarynki1 duża ugotowana
marchewka150 g
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprz, słodka mielona
papryka
Kuskus zalewamy gorącym rosołem i zostawiamy pod przykryciem, by napęczniał.
Wątróbki wkładamy do wrzącej
wody (bez przypraw) i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę.
Marchewkę i
nektarynki również kroimy w kostkę,
paprykę w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką (najlepiej jeśli
kuskus nie jest już gorący, w przeciwnym razie
nektarynki "rozciapią się").
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Pietruszkę drobno siekamy.
Sałatkę nakładamy na talerze, polewamy
jogurtem i posypujemy
natką.Mmmm... pycha...