Wykonanie
Padam po całym dniu :-( ale wszystko co miałam zrobić to zrobiłam... no prawie ;-) Jakby nie było, to masa marcepanowa zrobiona, ciasto na
rogale leży w lodówce,
mak z
bakaliami zmielony - jutro działam dalej :-) Co do masy to zwykle gdy była mi potrzebna kupowałam ją, ale tym razem postanowiłam zrobić :-) Przejrzałam kilka przepisów, większość podobna, ale spodobał mi się ten na stronie Tapenda :-) Wyszła przepyszna! Polecam...SKŁADNIKI200 g
migdałów150 g
cukru pudruskórka otarta z jednej
cytryny30 ml
soku z cytryny5 kropli
aromatu migdałowegoMigdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, a następnie usuwamy z nich brązowe skórki. Możecie też użyć
migdały blanszowane, wtedy obieranie będziecie
mieli z głowy ;-) Zanim obetrzecie
skórkę z cytryny pamiętajcie, by porządnie sparzyć ją wrzątkiem.
Migdały miksujemy blenderem, a następnie dodajemy skórkę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy stopniowo
cukier za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy sok i aromat - znów mieszamy. Całość (a będą to mniejsze i większe okruchy masy) wykładamy na blat lub dużą deskę do krojenia i formujemy dowolny kształt.