ßßß Cookit - przepis na Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa

nazwa

Wykonanie

Kupny marcepan jest naprawdę drogi, a lista składników użytych do jego produkcji jest niepotrzebnie długa, a przygotowanie marcepanu w domu jest banalnie proste i nie wymaga dużych kosztów. Domowa masa marcepanowa przyda się Wam na święta - można ją dodać do makowca, keksa, muffinek, zrobić "kartofelki" lub po prostu ukradkiem zajadać, bo pachnie pięknie migdałami.
200 g migdałów
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
2-3 krople olejku migdałowego
Migdały lepiej kupić w skorupkach - są tańsze, a potem zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można zdjąć skorupki.
Migdały zmielić na pył w blenderze lub młynku do kawy.
Dodać cukier puder, wodę i olejek, wymieszać i zagnieść aż masa stanie się plastyczna.
Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/12/domowa-masa-marcepanowa.html