ßßß Cookit - przepis na Domowy marcepan

Domowy marcepan

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam marcepan, dlatego oprócz corocznych pierniczków (nie załapały się na zdjęcia :]) i piernika staropolskiego (robię pierwszy raz, jak wyjdzie wrzucę) robię też piernik z marcepanem. Jak zawsze, jeśli tylko można coś zrobić samemu w domu zamiast kupować gotowe, podejmuję się tego :).
Po raz kolejny korzystam z przepisu z MojeWypieki, stąd też pochodzi przepis na wspomniany piernik.
Składniki:
250 ml cukru
2 łyżki golden syrupu
125 ml wody
225 g migdałów - obranych i zmielonych
220 g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu midałowego
Migdały kupiłam już obrane - w porównaniu z nieobranymi były niecałą złotówkę droższe, co przy dużym opakowaniu nie robi takiej różnicy, a oszczędza pracy. Migdały zmielić do postaci mąki; młynek do kawy sobie nie poradził, za to blender bez problemu (można też kupić zmielone migdały). Wymieszać je z cukrem pudrem i dodać gorący syrop.
W tym momencie muszę się przyznać do czegoś baaaaardzo głupiego. Zapomniałam jak taki syrop jest gorący i że trzeba z nim uważać, po wyskrobaniu z garnka syropu odruchowo sięgnęłam łyżką do ust żeby ją oblizać...NIE RÓBCIE TEGO. Na szczęście na ustach się zatrzymałam i mam w domu maści na oparzenia (przydawały się...). Mam nauczkę na przyszłość :] Koniec off topu :)
Do masy z migdałów i syropu dodać aromat migdałowy (na razie dałam aromat, przymierzam się do zrobienia domowego ekstraktu) i miksować ciasto do otrzymania zwartej kuli. Jeśli konsystencja nie jest odpowiednia, dodać trochę wody albo cukru pudru. Ja dodałam 3 łyżki wody. A potem jednak jeszcze łyżkę cukru ;D.
Z masy uformować kulę lub wałek, zawinąć w folię, przechowywać w lodówce, można też zamrozić.
Marcepan wyszedł pyszny, ale dla mnie nieco za słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru.
Koszt: otrzymałam ok. 750 g masy marcepanowej, za 12 zł. Cena w sklepie - w gazetce Lidla 5 , 99 za 200 g, w innych źródłach w necie np. 25 , 90 za 500g. Ale przede wszystkim mamy pewność, co się w tym marcepanie znajduje.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/12/domowy-marcepan.html