ßßß Cookit - przepis na Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

nazwa

Wykonanie

Lubicie szybkie dania jednogarnkowe? No właściwie to przez chwilę dwu... ale ostatecznie z jednej patelni ;-) Ryż przygotowany w ten sposób jest lekki i sycący. Warzywa możecie sobie dowolnie wymieniać na inne, też tak czasem robię, ale i tak zawsze będzie to idealne danie "na szybko" :-)
SKŁADNIKI
1 szklanka brązowego ryżu
2 cebule (lub 1 duża)
2 marchewki
1/4 selera
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia (albo kawałek z dużej)
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
5 - 6 pieczarek
2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oleju
słodka mielona papryka
pieprz, sól
Ryż wsypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą, pozostawiamy na chwilę, by się odsączył. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy ryż, smażymy ok. 5 minut (w tym czasie mieszamy), a następnie całość przekładamy do garnka z wrzącą, lekko posoloną wodą i gotujemy przez 25 minut. Odcedzamy.
Marchewkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez chwilę tak by czosnek nie zbrązowiał (bo będzie gorzki). Dodajemy marchewkę, selera i pieczarki, a następnie dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy paprykę, cukinię, odsączony ryż, przyprawy, całość mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie ryż powinien całkiem zmięknąć, jeśli uważacie, że wymaga jeszcze chwili, pozostawcie przykrytą patelnię na wyłączonym palniku jeszcze przez chwilę.
Podajemy jako danie samodzielne lub dodatek do mięsa.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/09/ryz-z-warzywami.html