ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo - budyniowe bez pieczenia

Ciasto jabłkowo - budyniowe bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Powiem Wam, że bilans września - analizując wszelkie upadki i wzloty, dobre i złe wiadomości - mimo wszystko wychodzi na plus :-) Zwłaszcza te ostatnie trzy dni - taki weekend dobrych wiadomości :-) Do tego pogoda sprzyja jesiennym spacerom z dzieckiem... w piwnicy coraz mniej miejsca na półkach z przetworami... pięknie :-) A dziś był Światowy Dzień Jabłek - tak gdzieś wyczytałam - więc i u mnie coś z jabłkami :-) Przepyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga piekarnika. To co, kto piecze?
SKŁADNIKI
1 kg jabłek (szara reneta lub antonówki)
1 galaretka (cytrynowa, morelowa lub brzoskwiniowa)
600 ml mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (duży, na 3/4 litra mleka)
27 - 30 herbatników typu petit beurre
Polewa:
1 łyżka margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
kilka kropel aromatu arakowego lub rumowego
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne i rozsmażamy (możecie podlać na dno 3 - 4 łyżki wody żeby jabłka się nie przypaliły). Do rozsmażonych jabłek wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby masa trochę przestygła (nie może być zbyt gorąca, bo herbatniki rozmokną i nie będą się trzymały całości).
Mleko, budyń, cukier i żółtka miksujemy razem i gotujemy aż powstanie budyń. Zestawiamy z palnika.
Składniki polewy mieszamy razem i rozgrzewamy, aż powstanie gładka polewa.
W foremce do ciasta wyłożonej papierem lub folią spożywczą układamy 1/3 z przygotowanych herbatników i rozsmarowujemy masę jabłkową, układamy kolejną warstwę ciastek i wylewamy masę budyniową. Układamy trzecią warstwę herbatników i smarujemy ją polewą. Odstawiamy ciasto żeby wystygło, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. I takie smakuje najlepiej :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/09/ciasto-jabkowo-budyniowe-bez-pieczenia.html